The world is discovering ALANA-TOKAJ - news, reviews, and unique bits you cannot find anywhere else!

News Index

Notes: Hungary’s Rising Star, 2

 

Alana-Tokaj 6 puttonyos Tokaji Aszú 2005.***

 


"A leghihetetlenebb számomra az, hogy Németh Attiláéknak semmilyen családi kötődése nem volt Tokajhoz a birtokalapítás előtt. És akkor 2005-ben elkészült az első aszúboruk, ami egyből klasszis szinten nyit. Hogy lehet ez? A borász szerint igen egyszerű a válasz: „Ez Tokaj. Itt minden adva van a legkomolyabb borminőséghez!”
A késői szüretek után jóval súlyosabb illat: tömör és nagyon gazdag. Kandírozott gyümölcsök. Semmi közhelyesség vagy megszokott elem. Eleven korty, sok-sok barack, citrusok, végtelen íz, gömbölyded és nagy test, miközben csodás savainak köszönhetően 7 év után is vibrálóan élénk és penge érzetű. Abszolút egyedi stílusú aszú, sallangok, bonyolítások nélküli csoda."


"It is truly unbelievable that despite the absence of deep family roots in the region, Attila immediately shot to the front of the pack with his first aszu wine in 2005.  How is that even possible? The winemaker has a simple answer: "This is Tokaj. Here everything is given for the ultimate quality." Having tasted through the late harvest wines, now we are in another level of concentration: denser nose which is seamless and ultra rich.  Candied fruits. Not a single cliche. Fully alive with loads of apricots, citrus, monumental yet round body with unending flavor; thanks to its spectacular acidity it is vibrant and laser sharp at 7 years of age.  Unique in style, an aszu of pure beauty. Nothing less than a miracle."

 

Alana-TOKAJ Aszúesszencia 2006.***


 

"Gyógynövény illat jelenik meg itt is. Puha és tömör aromatika. Íze gazdag és végtelen hosszúságú. Ami megkülönbözteti a 2007-es testvértől, az a szebb harmónia és a szerkezeti egyensúly. Pedig a cukor 305 g/l körüli, nyilván érezhető is, de a savak szintén a helyükön vannak. Egy ilyen sor végigkóstolása után persze ez a bor is soknak érződik, telít, ahogy a vaníliakrém elnyúlik a szájban. Nem éreztem most jobbnak, a 2005-ös aszú mellett. Annak citrusos üdesége persze más irányból közelítette az egyensúlyi tökéletességet, mint ez a ’bor’, de nem lehet nem észrevenni, hogy mekkora jelenség, formátum ez a tétel is."

 

"Herbal touches. Velvety, concentrated aromatics. Profoundly rich, and its finish is just endless. At this point, it shows more precise balance and harmony than its 2007 brethren.  The 305 or so g/L RS is clearly palpable, but the acidity is ideal.  As the last wine of the tasting, it weighs in accordingly as the creamy vanilla notes linger on the palate.  I believe I favored the 2005 at that moment, since the 2005 approached perfection from a different angle, with the freshness of its citrus notes, but the 2006 is beyond a doubt a profound, phenomenal, prodigious wine."

 

Download PDF Version